Hur väljer jag sadel, vem ska jag fråga och hur vet jag att det blir rätt?
Utbildningen för sadelutprovare, inpassare eller sadelmakare är idag väldigt begränsat, många inom branschen är nischade och provar i huvudsak ut ett märke.
Finns det flera sadelutprovare i området – hur du väljer sadelutprovare.
- Kunskap om anatomi och biomekanik
- Sadelns konstruktion
- 3D form
- Ryttarens fysiska förutsättningar
Är du villig att förändra din ridstil, kanske ta en ridvila på vägen mot en stark och hållbar överlinje?
”För att en sadel över huvud taget skall kunna vara aktuell att passa till en häst, måste bommens tredimensionella form stämma överens med hästens ryggform!
Eftersom alla hästar är olika, finns det idag många sadlar tillverkade med olika bomformer. Bomform är inte detsamma som bomvidd!
En sadelutprovares uppgift är att finna så många sadlar som möjligt med rätt bomform, för att sedan kunna jämföra de olika sadlarna då hästen arbetar, för att kunna avgöra vilken sadel som för dagen är mest lämpad till just denna häst. ” – Mustang Saddlery
Hästens muskler är dynamiska vilket betyder att en utpassad sadel – kanske inte passar för alltid. Som i tidigare inlägg behöver man ompröva, ställa frågan och dokumentera vad som händer i hästens kropp. Regelbundna kontroller vid sadelbyte är därför alltid att rekommendera. Beroende på vilket utgångsläge du starta i kanske du behöver kontrollera sadeln redan efter 3månader och därefter minst en gång per år. Det handlar INTE om ett försäljningsknep utan om att en muskel som varit klämd som sedan får plats kommer expandera och växa, och därför kan stoppning eller bomvidd behöva förändras. Vänta inte för länge, investera i en ordentlig regelbunden sadelutprovning så sparar du pengar som på sikt sätter sig i leder eller kan vara svårare att lokalisera.
” Det är inte så enkelt att man kan sätta ett likhetstecken mellan att en sadel rent fysiskt passar hästen och att hästen också trivs i sadeln. (Jämför om du provar skor. Du kan hitta skor som är lagom stora, men är så obekväma, att du inte skulle drömma om att ens gå ett varv runt kvarteret i dem.) Precis så är det för hästen. Eftersom den inte med ord kan tala om vad den tycker, är det därför otroligt viktigt att ge akt på hur den reagerar med olika sadlar på ryggen. Det krävs lång erfarenhet av både handhavande av hästar och praktisk ridning för att kunna läsa de rätta signalerna. ” – Equipmentcoach Anna Kemnevall

”Viktigt att sadeln ligger still” lever fortfarande kvar och är enligt min erfarenhet ingen bra målbild. En sadel som ligger still kan i många fall bero på att sadeln är fastkilad och fastklämd. Förändra din ridstil, lättare sagt än gjort, men ibland behöver ryttaren fundera på vilka förutsättningar dennes sits har på hästen och utrustningen. Sitter ryttaren i bakvikt och rider focerat kommer de flesta sadlar skjutas framåt – om den inte är fastkilad. Neutral placering med en generös bomform kan kräva lite finess innan häst och ryttare kommit i gemensam balans. En ung häst växer av naturen både i bredd och höjd. Vissa individer växer framåt 8års ålder och kroppen kan förändras drastiskt. Muskler är ”färskvara” vilket betyder att en skada, en intensiv träningsperiod kan förändra muskulaturen till det sämre eller till det bättre.
”Välutvecklat sadelläge” betyder ur anatomisk aspekt i många fall – muskelartrofi. Muskulatur där cirkulationen kvävts och musklerna har helt enkelt tynat bort. Att hästen har insjunkna partier där sadeln ligger är tydliga indikationer på att sadeln inte passar och behöver ses över. En välmående överlinje sak vara rund och utan punkttryck. Återigen, individanpassad och med viss variation.
Viktigt att skilja på bomvidd och bomform. Många sadelutprovare idag vet inte skillnaden och har aldrig sett bommens form utan stoppning och läder. En ren gissningslek att förstå hur hästens expansion i ryggen (upptill 30%) tillsammans med belastningen av ryttaren påverkar möjligheten till arbete. ”Smala midjor” har blivit väldigt hett där många ryttare upplever att dem sitter bekvämt när bredden inte påverkar ryttarens placering. Om midjan smalnar av i en redan smal bomform påverkar det hästen och bärytan i sadeln. Ställ istället rätt fråga: vilken sittpunkt får ryttaren i sadeln, går positionen av benen alternera och hur påverkar sadeln lårbenets vinkel.
Undvik sadelutprovare som endast provar i stallgången. Att hitta en sadel som passar i arbete för båda parterna med utgångsläget att endast titta på sadeln i gången ger ungefär samma förutsättningar som att köpa ett par gympadojor på hyllan utan att se att dem passar din fot. En MW 17” med plastbom behöver inte ha några likheter med en MW 17” träbom. Form, vidd och hur svängd bommen är kan skilja enormt. Konstruktionen och materialet spelar också en enorm roll. För många år sedan påstods det att träbommar ofta var skeva och snea, att kolfiber var det enda säkra alternativet. Det man inte tittade på var – bommens form. För att avgöra om den slagit sig behöver man sprätta sadeln och kontrollera konstruktionen. En kolfiberbom blir mer ”solid” då materialet inte är rörligt, men det finns ingen studie eller forskning som faktiskt tittat på vad som händer när vi belastar bommen underifrån (hästens arbete) tillsammans med en ryttare som kanske är obalanserad eller tung. Jag understryker därför igen, att ingenting är statiskt, det ”beror alltid på” och samma gäller sadelns stoppning. Inne flugan med permanent stoppning eller memoryfoam material har fått en riktigt skjuts. Ställ dig då frågan – vad händer med stoppningen och belastningspunkterna när vi tillsätter rörelse och en expansion i musklerna?
Låt hästen välja. Om du väljer en sadelutprovare som förstår hästens anatomi, sadelns bomform och ryttarens påverkan och inverkan med balans, vikt och placering har du börjat i rätt ände. Ger du hästen förutsättningar att välja mellan sadlar som skapar utrymme, jämnt fördelat tryck och möjlighet till expansion har du kommit en bra bit på vägen. En häst i neutral position (stallgången) stämmer sällan överens med hur hästen rör sig, och använder sin kropp vid arbete. Det är därför av största vikt att titta på båda delarna. En sadel som gör sitt jobb, fördelar tryck, skapar bärighet och hjälper ryttaren sitta neutralt.
Eftersträva att vara ryttaren som erbjuder en promenadsko, en löparsko och en terrängsko, i flera olika märken och modeller. Fastna inte i att bara erbjuda stilettklackar (trånga takformade sadlar) om du ambition är att skapa en bärig, stark och frisk överlinje.
Låt sadeln vara byggd för hästen, men möjlighet att skapa förutsättningar för ryttaren. Möjlighet att placera ryttaren i balans och i neutral position.
Forskningen går stadigt framåt, trapetziusavlastande konstruktioner, sittpunkt för ryttaren varierad mellan långt fram, långt bak och mitten samt material i stoppningen som kan ge ekipaget förutsättningar. Om du som hästägare har god kunskap om anatomi och fysiologi kan du välja en sadelutprovare som endast specialiserat sig på sadel. Är din kunskap däremot begränsad – välj en sadelutprovare som förstår biomekanik, anatomi och muskelns friska utseende. Som pricken över i’et, väljer du en sadelutprovare som förstår fysiken i människan och vilka individuella behov denna kräver har du bättre förutsättningar att hitta något som passar hela ekipaget..
Ställ fråga, fundera på hur hästen känns under en utprovning, stel, mjuk, bjuder den eller springer den bara – eller kanske lägger den in bromsen? Om den svarar det sistnämnda – bromsen ligger i behöver det nödvändigtvis inte vara för att sadeln inte passar, det kan vara så att hästen bär mer än någonsin och orkar därför inte bjuda, men i en annan sadel springer för att trycket är mer välkänt i en trasig preferens.
Välj din sadelutprovare med omsorg, se över vilka kunskaper, bakgrund och vilket utbud som är tillgängligt.
- Kunskap om anatomi och biomekanik
- Sadelns konstruktion
- 3D form,
- Ryttarens fysiska förutsättningar
Välj en sadel som skapar möjlighet till en frisk, sund och stark överlinje och som hjälper ryttaren att placera sig rätt. Inte på bekostnad av hästens bäryta, inte på bekostnad av hälsa. Ligg steget före, ställ din häst frågan så undviker du kompensatoriska skador eller avbrott i hästens biomekanik och rörelseflöde.
Kom ihåg – var en tillgång till din häst. Att välja en sadel som passar för hästen, ryttaren och syftet med er ridning är alltid vägledande men aldrig statisk. Variation skapar förutsättningar för hållbarhet, ett bra träningsschema och balanserad vila ger rätt förutsättningar för en hållbarhet i helhet.