Individanpassa din utrustning {låt hästen välja}

När individen har fått säga sitt om hur den mår i sin kropp är det dags att välja utrustning.

I föregående inlägg  {Vad är en protest?} belyste jag återigen Hållbarhet i helhetsom språngbräda för att kunna välja rätt utrustning. Inlägget om protester lyfter jag vikten av att kontrollera att din häst mår bra i sin kropp. Ta hjälp av en veterinär eller terapeut för att skapa förutsättningar för ett samspel med din häst. Nästa steg blir att titta på hästens utrustning.

 

 

För att välja ett träns som passar din häst behöver du ha lite koll på anatomin av hästens huvud, vart har vi känsliga nerver och vart går de stora blodkärlen. Återigen är detta individuellt, det är lätt att luras av reklam där tillverkaren har tagit fram ett anatomiskt träns – men passar det min häst och förutsättningarna min häst har.

Värt att titta extra på – grimaserar min häst, visar den tänder eller vill den inte stänga munnen kring bettet? Behöver jag en snokrem – om ja vad är syftet?

Som tidigare – det finns sällan ett träns som passar alla, ett bett som passar alla eller en sadel som passar alla. Vissa hästar trivs inte i huvudlag men behöver använda det om ryttaren har ambition att tävla. Här handlar det om att skapa de bästa förutsättningarna för sin häst.

När du har koll på anatomin och ställt dig frågan hur ditt träns passar din häst, utan onödigt tryck på nerver eller blodkärl kommer nästa del – bettet. Bettet är nödvändigt i det flesta tävlingsformer och starkt reglerat i TR och ytterligare regleringar finns om du tävlar ponny. Läs på i TR vad som är tillåtet, ställ frågan till en överdomare om du har svårt att tyda texten. Att bli diskvalificerad för ett bett på grund av okunskap är en onödighet som är lätt att åtgärda.

Från ridskolan lär man sig ofta att passa in bettet med glad mun (om bettet är delat), att sidorna inte ska sticka ut för långt, men heller inte klämma hästen i mungiporna. Är längden rätt justerad kommer höjden på bettet. Här har referensramen varit ”två veck” men återigen – vi jobbar med individer och behöver hitta det som passar din häst. Fager är ett svensktillverkat märke som specialiserat sig på utformning av bett tillsammans med veterinärer och flertalet studier. Fagers återförsäljare kan vägleda dig och du kan även hyra ett bett inför ett kommande köp. Winderen har ett eget system där du kan koppla loss sidodelen av bettet och mundelen finns i olika varianter och är skonsamt mot hästens mun. Övriga välkända märken har hittat sina finesser och fördelar som Sprenger m.f. Fastna inte vid vad som är häftigt eller köp ett bett baserat på märke – köp ett bett som passar din häst.

Inpassningen av bett: Ställ frågan till din häst. Ett enkelt sätt är att låta bettet hänga något i sidostycket, låt hästen suga, pilla och flytta bettet till där den sedan nöjer sig, anpassa sidostycken efter vart hästen valt att placera bettet. Även här finns det flera saker att ta hänsyn till, höjd på gom, laner och andra känsliga delar i hästens mun. Ställer du frågan har hästen chans att svara vart bettet ligger bäst.

Förutsätt att hästen har ett träns som passar huvudets anatomi, ett bett som fungerar för aktiviteten du ska utföra och är väl inpassat för att placeras rätt och så bekvämt som möjligt. Alternera gärna med bettlösa alternativ om det passar din häst. Variation skapar olika förutsättningar och förflyttar tryck, det betyder att vi skapar nya förutsättningar för hästen att arbeta med sin kropp och svara på våra signaler.

Nästa steg blir att hitta en sadel som passar hästen, och optimerar ryttaren. Här finns det en uppsjö av sadlar och även sadelutprovare, sadelinpassare och sadelmakare att tillgå. Du kanske har god koll själv, men återigen behöver du ställa frågan vilka förutsättningar du vill presentera för din häst. Att välja endast ett märke att prova – är i vissa fall som att erbjuda hästen 5 par stilettklackar i olika klackhöjd. Hästen kommer välja den som är minst obehaglig men kanske inte den som faktiskt passar bäst. För att hålla detta inlägg något lättsmält kommer jag dela upp utrustningsinlägget och fortsätta med sadel, tankar, erfarenheter och tips för hur du väljer rätt sadel för rätt disciplin som passar dig och din häst men som ger friheten för utveckling.

Fortsättning följer.

Författare: Evelina

Evelina har en lång erfarenhet som ryttare och utbildare av unga hästar. Bakgrunden som instruktör och tränare breddas kontinuerligt och hon erbjuder något unikt. Hållbarhet i helhet för både häst och ryttaren. Evelina fortsätter utbilda sig kontinuerligt för att erbjuda ryttaren och hästen det bästa förutsättningarna tillsammans och skapa nya förutsättningar. Grundare av https://www.horseequestrian.se där hon följer drömmen om att arbeta med häst och ryttare - med hennes största passion och bröst brinn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *