Biomekanik – HUR utför din häst moment och rörelser

HUR utför din häst moment och rörelser biomekaniskt

Igår tändes lågan att skriva ett inlägg om nörderiet VBR bygger på – biomekanik. Det kan vara så att jag tappar hälften av läsarna redan där men för er som fortfarande läser, ställ er följande frågor.

HUR står min häst i gången och VARFÖR?

HUR rör sig min häst, och VARFÖR?

Allt startade med att jag tittade på en bild på en ryttare som precis köpt sin häst. Säljaren la ut en ”lycka till bild”. Sedan mina ögon öppnades för VBR har jag svårt att inte analysera och fundera kring hur ryttarna sitter och hur hästarna rör sig.

Om ryttaren sitter ”dåligt” eller ej optimalt i en vertikal balanserad position med ett neutralt bäcken drar jag alltid slutsatsen att kunskapen saknas. Förståelsen för biomekanik och i det längre ledet -HÅLLBARHET.

Hästen – på denna bild sa min magkänsla direkt att gångarten var trav baserat på position av ryttare samt rörelsen på hästen. (Diagonal tyngdförflyttning), men när jag börjar analysera inser jag att hästen saknar markkontakt. Min första tanke var att den ”enbenstravade” men upptäcker att den inte har någon markkontakt med något ben. Enligt min tidigare erfarenhet och kunskap är gångarterna enligt följande.

  • Skritt – 4takt, hästen förflyttar ett ben i taget
  • Trav – 2takt, diagonal benförflyttning
  • Galopp – 3takt ”enkel, dubbel, enkel”

När man diskuterar ”slowwalk” inom VBR pratar man om centrering av hästens rotationer – för att balansera och ”fånga upp” kompensationer och på sikt skapa en liksidig balanserad häst. Mer om slowwalk lite längre fram. Det är inte ”bara” att hästen går långsamt utan mer invecklat än så – och fantastisk redskap oavsett träningsnivå eller ambition.

Kika gärna på filmen nedan där dem beskriver och påvisar hästens benförflyttning.

https://www.youtube.com/watch?v=t4zdTn02PWQ

Är ni intresserad av en kortare analys om hur din häst står i stallgången eller ”fritt” ej uppställt samt vad jag ser i hästens rörelsemönster filma gärna när hästen skrittar, travar och galopperar lös eller på lina (ej uppsuttet) samt fotografera den stillastående från sidan. PÅSKKAMPANJ 100:- för en analys!

Kontakt via Facebook Horse&Equrstrian, eller evelina@horseequestrian.se

Författare: Evelina

Evelina har en lång erfarenhet som ryttare och utbildare av unga hästar. Bakgrunden som instruktör och tränare breddas kontinuerligt och hon erbjuder något unikt. Hållbarhet i helhet för både häst och ryttaren. Evelina fortsätter utbilda sig kontinuerligt för att erbjuda ryttaren och hästen det bästa förutsättningarna tillsammans och skapa nya förutsättningar. Grundare av https://www.horseequestrian.se där hon följer drömmen om att arbeta med häst och ryttare - med hennes största passion och bröst brinn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *