Aktiv vila – vardagsträning som gör skillnad

Skapa förutsättningarna med aktiv vila. Förebygg, upptäck och utveckla hållbarheten i din häst.

Aktiv vila
Aktiv vila – för hållbarhet i helhet

Aktiv vila är en viktig komponent för hästen på lång sikt att tåla belastning, öka hållbarheten och utvecklas. Arbetet kan ske för hand i rep, lina, töm eller på stallgången. Passets utformning och innehållet är oändligt, viktigast är målet med träningen.

Enkelt förklarat: Ett komplement där vi säkerställer att hästen har rätt förutsättningar att utföra det vi önskar när vi rider eller arbetar med hästen.

  •  Är hästen liksidig

  • Hur fungerar koordinationen och har hästen en god kroppsuppfattning

  • Hur stark är min häst

Rehab sker efter en olycka och ordineras oftast av veterinär. Syftet är att återställa och stärka det utsatta området.

Prehab: Förebyggande. Det finns massvis med forskning och studier som tyder på att prehab minskar risken för skador, förkortar läknings period och förebygger uppkomst.

Börja med att skapa referenser. Hållbarhet i helhet

Liksidig: Människor och hästar kompenserar, kompromissar och belastar generellt kroppen ojämnt. Det går ofta härleda till en skada, händelse eller tillfälle där kroppen utsatts för ett akut trauma. Med häst & ryttare i fokus bör vår uppgift vara att skapa symmetri och minska kompensationer där vi kompromissar.

Allt som blir gjort gör skillnad. Börja med det lilla och få det gjort, skapa möjligheterna till en förändring.

  • Led hästen från båda sidorna
  • Variera sida du börjar lyfta benen
  • Sitt upp och sitt av från båda sidorna

Dessa tre punkter är smidiga sätt att utföra i vardagen. Till hagen, från träningspasset eller i stallet. Övningar för ryttaren kommer i ett senare inlägg.

Aktiv vila vilan kan kombineras med övrig träning eller vara aktiviteten på en vilodag. En gammal lära som är värd att omprövas är antal dagar vi rider på våra hästar om målbilden är att skapa en hållbarhet i helhet. Återhämtning är musklernas möjlighet att växa och hantera arbetet som är utfört.

Lär känna din häst från marken. Hur rör den sig, hur står den på sina fötter, hur löser den uppgifter. Planeras detta in regelbundet minskar risken för att missa avvikelser eller i ett tidigt skede kunna sökta veterinärvård när något faller ur ramen för hur din häst brukar vara.

Tips på övningar under aktiv vila hittar ni på Regrow Hästhälsa där Maria demonstrerar övningarna pedagogiskt och proffsigt. – helt kostnadsfritt. Hållningsövningar hjälper hästen koppla på sitt inbyggda system och kan på så vis skapa styrka och stabilitet. Stretching, rörelseövningar eller koordinationskontroll är fler bra hjälpmedel för att stärka, stabilisera, balansera och bygga upp sin häst. Bommar, koner, backar och stigar i skogen är fantastiska hjälpmedel och perfekt under aktiv vila.

Koordination & Kroppskännedom: För att hästen ska veta hur den ska belasta, utföra eller genomföra ett moment behöver den känna sin kropp för att inte riskera skador eller överbelastning. Genom att träna hästens koordination och skapa en kroppskännedom kan vi lära, befästa och belöna olika typer av rörelsemönster eller moment som vi senare kanske vill prestera inom utan att riskera onödig belastning eller lottoridning.

Equiband eller Bungee Band är två verktyg som är forskningsbaserade och har visat god effekt på hästens hållning, muskulatur och rörlighet vid nyttjande i sitt träningsupplägg.  Equibodybalance ger vägledning i övningar och tips vid användning av systemet. (kostar)

Styrka : Hur stark och rörlig din häst är går kontrollera i olika moment och övningar. Kontrollera, analysera och testa olika övningar åt båda hållen för att avgöra hästens förutsättningar och utvecklingsmöjligheter. Dokumentation är viktig! Dokumentationen ger goda förutsättningar för att stämma av om något förändras. Kanske gav gårdagens träningspass mer träningsvärk i ena sidan och hästen uppfattas stel vid avstämning. Ställ frågan varför hästen belastar eller bär oliksidigt.

Författare: Evelina

Evelina har en lång erfarenhet som ryttare och utbildare av unga hästar. Bakgrunden som instruktör och tränare breddas kontinuerligt och hon erbjuder något unikt. Hållbarhet i helhet för både häst och ryttaren. Evelina fortsätter utbilda sig kontinuerligt för att erbjuda ryttaren och hästen det bästa förutsättningarna tillsammans och skapa nya förutsättningar. Grundare av https://www.horseequestrian.se där hon följer drömmen om att arbeta med häst och ryttare - med hennes största passion och bröst brinn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *